Waarom muziek zo belangrijk is voor mensen

Is muziek een essentieel onderdeel van ons leven? Als mens zijn wij gezegend met de mogelijkheid om ons uit te drukken in woorden. We kunnen aan anderen vertellen hoe we ons voelen, we kunnen onze mening geven of onze kennis delen. We kunnen kritiek uiten, maar we kunnen ook bewondering uiten. Dit doen we door woorden, door gezichtsexpressie en door onze houding. Ook kunnen wij als mensen muziek maken. We kunnen zingen en een instrument bespelen. Muziek kan een verhaal vertellen. Lees in dit artikel waarom muziek zo belangrijk is voor mensen.

Ben je op zoek naar een mooie piano? Bezoek dan de website van Emile van Leenen Piano’s

Positieve invloed op je stemming

Muziek zorgt ervoor dat je een nummer koppelt aan een positieve herinnering. Zo kan het zijn dat je terug in de tijd gaat als je een nummer luistert. Je kunt bijvoorbeeld terugdenken aan een oude vakantieliefde. Ook kan een opzwepend muziekje bijdragen aan een goede workout. Als je wilt ontspannen in bad, kun je een relaxt muziekje opzetten. Ook is mogelijk om door muziek een trauma te verwerken. Door de muziek worden emoties opgeroepen en kunnen patiënten het een plek geven.

Goed voor je hersenen en motoriek

Daarnaast zorgt muziek ervoor dat je scherp en vitaal blijft in je bovenkamer. Ook draagt het bij aan je probleemoplossend vermogen. Kinderen die een muziekinstrument spelen, die werken aan hun motoriek, creativiteit en ook aan hun empatisch vermogen.

Muziek luisteren is gezond

Door muziek te luisteren gaat onze hartslag omlaag en relaxen we meer. Van muziek luisteren ontspannen je spieren meer en functioneert je immuunsysteem goed. Als je muziek luistert, dan verminderen de stresshormonen aanzienlijk. En nu komt er nog een voordeel aan die je misschien niet aan had zien komen. Muziek werkt pijnverlagend, zo blijkt uit verschillende onderzoeken van de hersenstichting.

Een feestje vieren

Wat is een feestje zonder muziek? Muziek zorgt voor ontspanning en met de juiste melodieën kun je een leuk feestje bouwen.

Muziek is emotie

Een leven zonder muziek, zou wel heel kleurloos zijn. Muziek geeft ontspanning, vreugde en ontroering. Muziek roept emotie op. Muziek is emotie.