Waarom kiezen voor de piano als muziekinstrument op de muziekschool?

Voordeel van piano spelen is dat je eigenlijk niemand nodig hebt. Je speelt altijd melodie en begeleiding ineen. Melodie-instrumenten hebben wel vaak een ander instrument nodig. Een piano bijvoorbeeld. Maar je kunt ook een zanger of zangeres begeleiden. Of jezelf als je zingt. De piano heeft dus veel mogelijkheden. De piano is eigenlijk ook ontwikkeld vanuit de behoefte om mooier, expressiever te begeleiden. Zijn voorganger, het klavecimbel, kon maar op één geluidssterkte spelen. Als dan bijvoorbeeld de viool hartstochtelijker werd en harder ging spelen kon het klavecimbel niet meekomen.

Rond 1709 bouwde Cristofori in Italië de eerste pianoforte, een “zacht-hard” als je het uit het Italiaans vertaalt. En dat was precies het vernieuwende eraan. Aan dat eerste instrument is nog veel veranderd. De piano zoals wij die nu kennen was pas volledig ontwikkeld aan het eind van de negentiende eeuw. Je kunt pianolessen krijgen bij veel muziek-onderwijsinstituten / scholen. Eventueel zijn er ook privé documenten die aan huis komen. Soms zijn dit professionele muziekleraren en soms ook studenten van bijvoorbeeld het conservatorium.

Kan iedereen piano leren spelen?
Als je enthousiast bent en je oefent regelmatig, dan zou ik niet weten waarom niet. Je moet wel een piano thuis hebben. Als je die nog niet hebt is dat een hele aanschaf. Maar voor rond de € 800,- heb je al een goede, aanslaggevoelige digitale piano. Let wel op dat hij zeven octaven heeft. Anders is het een keyboard. Voordeel van digitaal is dat er een aansluiting voor koptelefoon op zit, zodat je in de huiskamer piano kunt spelen, terwijl de rest van de familie gewoon kan lezen of TV kijken.

Maar ook een akoestische piano ligt soms dichter onder bereik dan je denkt. De meeste muziekinstrument verkooppunten hebben het systeem van huurkoop: je betaalt een huurbedrag per maand en als je besluit het instrument te kopen, dan wordt het huurbedrag van de koopsom afgetrokken. Mensen bellen wel eens benauwd dat ze nog geen noten kunnen lezen. Geen nood: dat leer je in de les al doende. Zoals bij alles geldt ook voor pianospelen: oefening baart kunst.

Werkwijze voor (online) pianoles
Met jonge kinderen werk ik graag drie kwartier per week. Er is genoeg uit te leggen. Waardevol is ook om even later in de les te controleren of ze het gesnapt hebben. Jonge kinderen weten vaak niet hoe je moet oefenen. Dat leren ze in de les. En om ze enthousiast te maken voor een nieuw stukje, hun huiswerk, maken we een begin tijdens de les. En dat kost tijd. Maar ook volwassenen vinden het vaak prettig om meer tijd te hebben. Ze vinden het interessant om wat over de theorie van de muziek te leren. Dat kun je vergelijken met de grammatica van een taal: voorwaarde voor piano-spelen is het niet, maar het kan het spelen wel vergemakkelijken. Toch zijn er ook leerlingen die aan een half uur per week genoeg hebben. Ze hebben het druk en zijn al blij dat ze tijd hebben voor hun hobby. Dat is geen enkel probleem. Voor gevorderde leerlingen en opnieuw-beginners is het zelfs mogelijk om één keer in de veertien dagen drie kwartier of een uur les te volgen. Ze spelen langere stukken. En als je dan nog aanwijzingen krijgt, is een les zo voorbij.

Online muziekcursussen
Wist je trouwens dat je er ook voor kunt kiezen om keyboardles te nemen? Of zelf orgel? Dit zijn soortgelijke instrumenten maar met een heel ander geluid. Voor bepaalde gelegenheden kan dit erg handig zijn. Met een digitale piano kun je vaak andere geluidjes kiezen (zoals orgel). Je leert dan dus eigenlijk meerdere muziekinstrumenten tegelijkertijd spelen. Je kunt via internet verschillende pianoles-cursussen vinden waarmee je in korte tijd de basis van de piano leert kennen.