Het oprichten van een band

Als je een aantal mensen kent die ook net zo graag muziek maken als jij heb je misschien het plan om een band op te richten. Maar dat is natuurlijk niet zomaar gedaan. daar komt het één en ander bij kijken. Maar wat heb je nou allemaal nodig als je een band begint? De Krijger Muziek kan je van instrumenten helpen, maar dan moet je wel weten welke instumenten er nodig zijn. Wat is belangrijk voor het opzichten van een band? waarom is dat vele oefenen nou zo van belang als je goed wilt klinken met z’n allen? En wat is eigenlijk de reden dat zoveel mensen het leuk vinden om samen een band te beginnen? In dit blog willen we je daar graag wat meer over vertelen.

Wat Heb je Nodig Als Beginnende Band?

Je hebt natuurlijk muziekinstrumenten nodig. Een gitaar, drumstel en een keyboard of piano is meestal het wel minste dat je nodig hebt. Verder kun je er nog verschillende percussie-instrumenten, snaarinstrumenten en slaginstrumenten toevoegen. denk aan violen, een contrabas, cello, dwarsfluit, elektrische gitaar, saxofoon, xylofoon en nog veel meer. Het hangt er maar helemaal vanaf welke kant jullie met de band opwillen. Sommige genres, zoals rock of jazz vragen gewoon op bepaalde instrumenten terwijl je ze bij popmuziek of discomuziek moet weglaten.

Waar Moet een Beginnende Band aan Denken?

Meteen al aan het begin zijn er een hoop keuzes die je moet maken. Allereerst zullen jullie moeten kijken of jullie uit het soort repertoire kunnen komen. Jullie hoeven niet meteen de nummers op een rijtje te hebben maar alle leden van de band moeten wel enigszins in overeenstemming zijn over het soort muziek jullie willen maken. Die houdt niet alleen in dat het muziekgenre duidelijk moet zijn. Rock is immers heel anders dan punk of house. Maar het houdt ook in dat jullie moeten bedenken of jullie covers willen spelen of al meteen willen beginnen met het maken van jullie eigen muziek. Dat laatste kan vrij lastig zijn om uit te voeren omdat jullie als band ook aan elkaar moeten wennen, maar wie weet motiveert het juist. Verder moeten jullie het nog hebben over of jullie met of zonder zanger of zangeres willen werken. Naast deze beslissingen over de muziek zelf is er nog de vraag hoe vaak jullie afspreken en waar dit dan zal zijn. Een paar fanatiekelingen samen met een paar gelegenheidsspelers gaat vaak niet goed samen. Communiceer jullie doelen en verwachtingen met elkaar.

Waarom Veel Oefenen?

Als de verwachtingen dan allemaal duidelijk zijn en alle hindernissen weg zijn genomen zijn jullie klaar om te starten met oefenen. Vooral in het begin is veel oefenen belangrijk. Natuurlijk kun je alleen ook een hoop doen, maar het echte inspelen in elkaar begint pas als jullie samen gaan spelen en naar elkaar moeten leren luisteren. Daar is tijd en toewijding voor nodig. Zorg met elkaar voor een setlist waarop iedereen inspraak heeft maar kijk ook of er iemand in de groep zit die knopen kan doorhakken. Dit kan met vele verschillende meningen soms best nodig zijn. En vergeet ook niet het algehele groepsgevoel te handhaven en nader tot elkaar te komen door niet alleen maar serieus bezig te zijn maar ook vooral lol te hebben in wat je doet.